Utazás: Szingapúr, Malajzia, Thaiföld

Ázsia, gyerekkel

Előkészületek 1. - Vízum, biztosítás, oltások, konzuli védelem

2016. október 25. - F. Tamás

Az elutazás előtt rengeteg kötelező és erősen ajánlott dolgot el kell intéznünk. Ez független attól, milyen időtartamot tervezünk külföldön eltölteni, de nyilván minél hosszabb távollétet tervezünk, annál több minden kerül be az ajánlott dolgok listájáról a kötelezőekére. Hogy ötletet adjunk azoknak, akik hasonló út szervezésére adják a fejüket, nézzük meg, mi hogyan oldottuk meg ezt a kérdést.

thailand_visa_on_arrival.jpg

Kép: Wikimedia Commons

Vizum

Elméletileg turistaként a tervezett országok egyikébe sem kellene vízumot igényelnünk, de azért ha megnézzük a konzuli szolgálat weboldalát, máris láthatjuk, hogy ennél azért árnyaltabba kép. Turistaként ugyanis pl. Thaiföld esetében csak a 30 napnál rövidebb tartózkodás esetén nem szükséges külön vízumot igényelni, de mivel mi tovább maradunk ennél, fejenként 35 euró befizetésével a Thai Nagykövetségen legfeljebb 90 napra igényelhetünk turistavízumot. Fontos tudni, hogy amennyiben az ott tartózkodásunk ezt meghaladná, legkésőbb a 60-ik napon külön be kell jelentkeznünk a helyi bevándorlási hivatalnál, ahol egy pecséttel hagyják jóvá a további napokat. Ha ez valamiért elmaradna, vagy esetleg már a beutazáskor a határnál nem pecsételték le az országba lépésünk adatait az útlevelünkbe, hazautazásnál ez komoly problémát okozhat. Ez utóbbi minden thaiföldi utazás esetén igaz, a 30 napnál rövidebbnél is! A konzuli szolgálat weboldalát úticéltól függetlenül is érdemes átböngészni, ott ugyanis rengeteg hasznos tanács szerepel az egyes országokba történő beutazáshoz.

Biztosítás

Triviális, mégis sokan nem gondolják végig a kockázatokat és nem készülnek fel az esetleges nem várt eseményekre. A biztosítási költségeken viszont nagyon sokat lehet csökkenteni, ha végiggondoljuk, mire van szükségünk és csak azért fizetünk, amiért akarunk. A legtöbb bankkártyához tartozik utasbiztosítás, érdemes átnézni a feltételeket. Van, ahol a kártya mellé teljes körű, földrajzi és időbeli megkötés nélküli biztosítást adnak, de koránt sincs ez mindenhol így, emiatt kiegészítő biztosítás kötésére is szükség lehet. A gyerekekre mindenképp ez utóbbi érvényes, hiszen nekik nincs bankkártyájuk :) Érdemes még sztornóbiztosítást is kötni, hogy vis maior esetén, ha nem tudnánk valami miatt elutazni, legalább a pénzünk nagy részét visszakapjuk. Szerencsére itt a legtöbb esetben mi magunk adjuk meg, milyen értékre biztosítjuk be magunkat (útiköltség, előre fizetett szállás díja, vízum, stb. minden együtt), így itt is csak azért a szolgáltatásért kell fizetnünk, amire ténylegesen szükségünk van.

Oltások

Európaiként Európán kívülre utazni mindig egészségi kockázatot jelent, amire fel kell készülni. Sokan nem is tudják, de a rengeteg ezzel a területtel foglalkozó egészségügyi vállalkozás mellett létezik az ÁNTSZ-nek is olyan nemzetközi oltópontja, ahol egy rövid konzultációt követően megtervezik számunkra a szükséges és javasolt oltási rendet, illetve további gyógyszereket, és egyéb egészségügyi tanácsot is adnak a konkrét utazásunkkal kapcsolatban. És természetesen az oltásokat be is adják. Az ÁNTSZ budapesti nemzetközi oltóközpontjáról itt találtok információkat, ez pedig a náluk elérhető szolgáltatások illetve oltások árlistája.

Konzuli védelem

A konzuli védelem szintén egy nagyon hasznos állami szolgáltatás, ami minden magyar állampolgár számára ingyenes. Itt egy egyszerű regisztrációt követően megadjuk a legfontosabb adatainkat, hogy bármilyen szükséghelyzet esetén a konzuli szolgálat munkatársai számára elérhetőek legyünk, tájékoztassanak az esetleges vészhelyzetekről és teendőinkről az adott országban történő tartózkodásunk alatt.

A bejegyzés trackback címe:

https://azsia-gyerekkel.blog.hu/api/trackback/id/tr7111818347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása