Utazás: Szingapúr, Malajzia, Thaiföld

Ázsia, gyerekkel

Krabi - Ao Nang-part

2017. január 28. - Sz. Kriszta

Egy ismerősünk írta nemrég a Facebook-on, hogy az összehasonlítgatás az egyszeri utazó ismérve. Lehet benne valami :) De ha már Phuketet Siófokhoz hasonlítottam, akkor Ao Nang az andamán-tengeri Balatonfüred. Modern nyaralóváros szép természeti környezetben, ahol a part ugyan keskeny és kicsit zsúfolt, de akinek ez nem tetszik, akár minden nap elhajózhat egy másik közeli partra vagy szigetre.

Itt is tilos a jetski és a parasailing, de azért nyugodt csendet senki ne várjon, mert egész nap jönnek mennek a longtail boat-ok. Itt is jönnek árusok a parton, de szemkontaktus és érdeklődés hiányában elsétálnak mellettünk. Ami új volt nekem, az a kukorica sütögető bácsi. Hosszú rúd a vállán, egyik végén égő grillrács, másik végén egy halom kukorica. Ha kérsz, megáll, és melletted megsüti. Fincsi :)

A folytatódó rossz idő miatt egy nap tudtunk csak kirándulni - a közeli Railay-öbölbe hajóztunk át. Viszont az olyan gyönyörű volt, hogy már csak ezért megérte ideutazni :) Meredek sziklafallal körülvett igazi fehér homokos part, kristálytiszta, lassan mélyülő tenger - olyan, amit az ember elképzel, ha trópusi nyaralásról van szó. A színes halakat mondjuk hiányoltam, de cserébe Tamás lábát megcsípte egy rák :) Emlékszem, gyerekkoromban nagy divat volt bematricázni a szobák egyik falát, általában ilyen tengerparti képpel. Konkrétan elmerengtem rajta, hogy kellene egyet szerezni, és akkor minden reggel ezzel az élménnyel kelhetnék...

Béreltünk kajakot, így közelebbről is meg tudtuk nézni ezeket a fantasztikus kőképződményeket. A tenger hullámzása alámossa a sziklatömböket, néhol konkrétan félelmetes alatta evezgetni. A szikla alján és a barlangokban rákok vannak tömegével, Danika sikongatott a gyönyörűségtől. Még a híres csirke sziget „fejét” is láttuk :)

Apropó, csirke sziget... Phuketnél már érintettem, hogy közgazdász szemmel hihetetlen érdekes folyamat zajlik épp Thaiföldön. Az ugrásszerűen megnövekedett, nagyrészt kínai turistalétszám kihagyhatatlan ziccer a masszív áremelések irányába. Mint írtam már, szerény véleményem szerint most billeg Thaiföld azon a ponton, hogy az európai turista kétszer meggondolja, hogy visszatérjen-e. Jó példa erre a közeli lakatlan szigetek nemzeti parkká tétele. Ezzel önmagában nyilván full egyetértek: egyrészt kevesebb ember rongálja majd a környezetet, másrészt lesz pénz helyrehozni. Nem tudom, mennyiről indult, de a nemzeti parkba való belépés díját tavaly megemelték 400 Baht/fő-re, vagyis nekünk négyünknek csak az egy napos belépő tízezer forintra jön ki és ehhez még ugye hozzáadódik az oda- és visszaút költsége, ami szintén nagyjából ugyanennyi (gyerek útiköltség többnyire féláron, a 1 thai Baht pedig kb. 8,5 Ft). És ez még csak annak az ára hogy egy másik strandon ülünk, ebben nincs benne, hogy az átlag turistának több kell: kajakozás, búvárkodás, elefántolás, stb. És zárójelben hozzáteszem, csak Ao Nangról legalább 5 ismertebb kis sziget érhető el, vagyis ha minden nap másikra is megy az ember, összeszalad egy jobb hawaii nyaralás ára. Tudom, egy aquaparki családi belépő sem olcsóbb, de itt most arról van szó, hogy Balaton-alsón vagy fölsőn strandolunk...

Ao Nang összességében szerintem jó kiindulópont. Aki nem egy lakatlan szigetre és magányra vágyik annak jó szívvel ajánlom. Érkezés után fél órával össze is futottunk a parton Tamás egyik ismerősével – kicsi a világ! Jó érzés volt kicsit beszélgetni, ezúton is köszönjük a társaságot és a tippet a rejtett tengerparthoz :)

Ui 1: Danika több hét tanítgatás után a nyaralás utolsó három tengerparti napjára végre megtanult snorkelezni. Igaz, csórikám halat azt egyet sem látott, de órákon keresztül elpipázgatott :)

Ui 2: Ettünk a TripAdvisor szerint a környék első helyezett éttermében, ami egyébként olcsó kategóriában országosan is top 10. Odasétáltunk délután 4:30-kor, mondván ilyenkor aztán tuti senki nincs és konkrétan szemberöhögtek, hogy hol a foglalásunk. Beszélünk itt helyi szinten is isten háta mögötti, miniatűr garázsétteremről, ahová otthon soha be nem lépnék, úgy néz ki.  És „hol a foglalás”??? Szembeütött a globalizáció és az internet hatalma... döbbenetes! A kaja nyilván finom volt, de akkor is... több napra előre foglalni??? Amúgy az mindenhol jellemző, hogy ami a TripAdvisoron elöl van, ott nagyobb a tömeg és finomabb a kaja :) Esküszöm, ha hazamegyek, végigeszem Budapest top 10 helyét :)

Ui 3: a képen Danika mögött látható óriási tarajos kardhalból ettünk is – finom volt :)

A bejegyzés trackback címe:

https://azsia-gyerekkel.blog.hu/api/trackback/id/tr3912162613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása